Over de Black Devils

Op 7 november 1921 werd in de Blauwe Zaal van het Americain Hotel in Amsterdam de voetbalclub Black Devils opgericht. Volgens de overlevering was dit een eigengereid veteranenelftal dat zich afsplitste van het legendarische Sv RAP, en in geheel zwarte outfit speelde. 


Black Devils bestond bij de oprichting uit 1 elftal en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval. En is daarmee een unieke vereniging in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. In de beginjaren bestond Black Devils uit een bonte verzameling voetballers waaronder Nico van der Lee en Skip Grijseels die beiden het Nederlands Amateur elftal haalden. De tennissport leverde destijds ex-kampioenen als Henk Timmer en Hans van Swol.

Anders dan bij reguliere verenigingen kan men zich niet aanmelden als nieuw lid. Je wordt om te beginnen uitgenodigd om een paar keer mee te spelen. Je moet wel kunnen voetballen maar niet te fanatiek zijn en vooral de ‘mores’ van de derde helft begrijpen. Je drinkt na afloop samen met je tegenstander een biertje ongeacht wat er eventueel in het veld gebeurd is. Nieuwe leden worden na afloop van hun ‘proeftijd’ benoemd op de Ledenvergadering die om het jaar wordt gehouden.


Tijdens het diner wordt het aspirant-lid op de proef gesteld en moet de meest impertinente vragen beantwoorden. Zo werd de archivaris i.o., na een kwartier onder de vergadertafel te hebben gezeten, niet vanwege zijn voetbalcapaciteiten aangenomen maar uitsluitend omdat hij een leuke vrouw had. Eenmaal lid betekent altijd lid. Bedanken is niet mogelijk zodat het lidmaatschap uitsluitend eindigt door overlijden.
 
De huidige competitie werd in 1970 door Black Devil David Rahusen in het leven geroepen en wordt sindsdien door de KNVB gedoogd. Het aantrekkelijke van deze competitie is dat je wel kampioen kunt worden maar niet kunt degraderen.

In de competitie spelen de zaterdag veteranen teams van HVV, HBS en Quick (Den Haag), Sparta en VOC (Rotterdam), Hercules en Kampong (Utrecht), Victoria (Hilversum), Concordia (Delft), AFC, Ajax (Amsterdam), KHFC (Haarlem) en ASC (Oegstgeest). Al deze gerenommeerde verenigingen bestaan 100 jaar en langer.

Tijdens de wedstrijden wordt er een beroep gedaan op het zelf reinigend vermogen van de spelers onderling. Slidings op de enkels of andere harde overtredingen worden  niet geaccepteerd. Voordat de scheidsrechter ingrijpt komt als eerste de aanvoerder in actie om de eigen speler te corrigeren en zo nodig te verwijderen.

De cirkel is rond, weer terug in de moederschoot bij Sv RAP
Black Devils heeft nooit een eigen veld of clubhuis gehad en speelde aanvankelijk op de bijvelden van het Olympisch Stadion en later bij NFC in Amstelveen, Rood Wit in Amsterdam Noord en ruim 35 jaar bij DIOS in Nieuw Vennep. Na een kort verblijf bij Graaf Willem II-VAC in Wassenaar vonden de Black Devils met ingang van het seizoen 2014 voor haar thuiswedstrijden onderdak op de accommodatie van het van origine Utrechtse U.V.V. in Vleuten. Daar trokken zij samen op met het zaterdag veteranenteam. 

Met ingang van het seizoen 2020/2021 zijn de Black Devils ingetrokken bij Sv RAP en spelen zij op de schitterende grasvelden van Sportpark ’t Loopveld in Amstelveen. Na 100 jaar is de cirkel dus rond. Op zaterdag 4 september 2021 werd op het complex van Sv RAP een geweldig eeuwfeest gevierd met de organisatie van het ONEC-voetbaltoernooi waaraan ruim twintig Nederlandse verenigingen - allemaal ouder dan 100 jaar - deelnamen. Een fotorapportage van het toernooi is te zien in de rubriek 'Foto's' op  deze website. 

Bestuur

Het bestuur van Black Devils - allen tijdelijk benoemd en nog steeds ‘in opleiding’ - bestaat uit:
- Paul Kortleve (voorzitter)
- Marcel Appels (secretaris)
- Maarten Jongejan (penningmeester)
- Wim van Balen (archivaris)

Clublied

Beluister hier het clublied van de Black Devils
Bekijk hier de tekst van het clublied

Archieven van de Historie der Black Devils

Deel 8: 2022/2023
Deel 7: 2021

Deel 7: 2020

Deel 7: 2019

Deel 7: 2018

Deel 7: 2017
Deel 6: periode 2012 - 2016

Deel 5: periode 1997 - 2011
Deel 4: periode 1971 - 1996
Deel 3: periode 1951 - 1970
Deel 2: periode 1938 - 1951
Deel 1: periode 1927 - 1938
Notulen oprichtingsvergadering A.V.V. Black Devils 1921

Diversen

In memoriam Floor Vriesendorp 1937 - 2022
Video afscheidsspeech oud-voorzitter Jurjen van der Lip
Video Pier Jaap Ellerbroek
Video introductie aspirant-leden door Commissie van Ingeleide

Bekijk hier de ledenlijst vanaf 1921